torstai 19. tammikuuta 2012

Projekti muuttui kodiksi

(Kuva kesältä 2011)

Blogimme kesken jääminen on jo vaivannut minua jo jonkin aikaa, mutta aikaa sen loppuun saattamiseen on löytynyt huonosti. Ja toisaalta, onko projekti edes päättynyt ennen kuin viimeinenkin pihakivi on paikoillaan? Meidän tapauksessa, kun vimeinen pihakivi on paikoillaan, tiedän jo suunnittelevani jotain muutosta. Sehän tässä kaikkein hienointa onkin; rakentamamme talo on kotimme, joka elää meidän mukana. Voimme milloin tahansa, kysymättä keneltäkään muuttaa tilojen käyttötarkoituksia, vaihtaa seinien väriä, jne. Ja meiltä löytyy valmiiksi liuta materiaaleja ja työkaluja muutosten toteuttamiseen. Mikään ei todellakaan ole pysyvää, ja saatoin rakennusaikana ottaa turhiakin paineita siitä, että jokin tila olisi ensimmäisellä yrityksellä "täydellinen".


Tällä hetkellä asumme talossa, joka tuntuu jo kodilta, mutta perinteiseen tapaan, suuri osa listoista puuttuu vielä ;) Talo on maalaamatta, autotalli rakentamatta, osa smyygeistä puuttuu, ikkunoiden pielilaudat puuttuvat ja piha on edelleen yhtä työmaan näköinen kuin vuosi sitten. Jotain on kuitenkin tapahtunut, ja olemme jopa edistyneet niissäkin asioissa, jotka jätimme hoidettavaksi muuton jälkeen. Sisäpuolella ainoa selkeästi puuttuva asia on listat yläkerrasta (ja muutama alöakerrassa). Liesituulettimen saimme paikoilleen lähes puoli vuotta muuton jälkeen, ja sauna valmistui juuri ajoissa jouluksi, 5 kk muuton jälkeen. Totta kai olisi varmaan kiva asua ilman paneelipinoja makkarissa, ja listapinoja käytävällä, mutta se, että jatkuvasti ja pikkuhiljaa joku uusi asia valmistuu antaa myös jotain, mitä odottaa, ja jotain mistä iloita aina silloin tällöin arjen keskellä. Itse asiassa kuullostaisi aika tylsältä, jos kaikki olisikin heti sisäänmuuton aikaan valmista ;)

Laitan nyt muutamia muuton jälkeen otettuja kuvia, valmiiksi en halua vielä tätä kutsua. Seuraavan kerran palaan varmaan astialle, kun autotallin ja pihan rakennus alkaa kesällä.


Olkkari ja ruokailutila ylhäältä katsottuna.Osa keittiöstä. Valkoisen laiskaappimuodostelman sisällä nykyään LED-valot, jotka saavat kaapit "hohtamaan" mustaa taustaa vasten. Saareketaso 3 cm paksua zebranopuuta, muut tasot 1 cm paksua täyslaminaattia.Kodinhoitohuoneen yhdellä seinällä on kaappitilaa, mustaksi vahattu tammitaso ja sen vieressä taso ja kaapisto jatkuu n. 50 cm korkeudella ja muodostaa penkin vaatteiden vaihtoa varten. Yksi järkevimmistä ratkaisuista kodinhoitohuoneessa oli tehdä säilytystilat lasten arkivaatteille ja liinavaatteille sinne. Näin pyykit voi suoraan aina viikata kuivausrummusta viereiseen kaappiin. Seuraavaan taloon pukuhuone ja vaatekaapit koko perheelle KHH:n yhteyteen? :)Näkymä tuulikaapista eteiskäytävälle. Sivulla on Ikean 150 cm leveä liukuovikaapisto, joka saisi kyllä olla isompikin mutta halusimme jättää tilaa penkille sen viereen. Ikean maineesta huolimatta, sieltä tulleilla kalusteilla oli parhaat asennusohjeet eikä laatukaan tunnu juuri poikkeavan Kvikistä ja Keittiömaailmasta hankituista kalusteista.Aikuisten makkarista tuli selkeälinjainen ja pääosin raikkaan valkoinen niin kuin suunnittelin. Musta-hopea "koivumetsä" antaa kuitenkin graafisen kontrastin sängynpäätyseinällä.


Yläkerrasta tuli lasten valtakunta, työhuonetta lukuunottamatta. Keskimmäisen ja kuopuksen makkarissa on Ikean Kura-sänky, mutta nykyään siinä nukkuvatkin esikoinen ja keskimmäinen. Kuopus viettää yönsä joko työhuoneessa tai meidän makkarissa, ja täten esikoisen huone ja leikkihuone ovat siis öisin tyhjillään. Tiesimme jo rakennusaikana etteivät lapset kaipaa omia huoneita, eivätkä se varmaan tule nukkumaan aikuisten "suunnitelmien" mukaan, joten kalustimme yläkerran myös niin, että on varaa muokata tilojen käyttötarkoitusta. Yläkerta on muutenkin vaalea ja hieman loft-henkinen avoimen yläaulan takia, jonne sinne sopiikin väljyys ja olisi mahtavaa vielä lisätä muutamaan huonekaluun pyörät :)
Kiipeilyseinästä puuttuu edelleen yksi ote, koska emme ole löytäneet tarpeeksi pitkää mutteria sen kiinnittämiseen. Taustaseinästä osa on siis tehty paksusta vaneisra johon kiinnitettiin mutterien jengat levytysvaiheessa, ja tasoitus- ja maalaustöiden jälkeen kiinnitimme varsinaiset otteet. Kesällä voi huomatta ettei valkoinen tausta ole välttämättä paras mahdollinen taustaväri ulkona paljain jaloin juosseille pojille ;)


Alakerran vessassa on katossa lämpökäsitelty magnoliapaneeli niinkuin myös yläkerran kylppärissä, KHH:ssa ja alakerran kylppärissä ja saunassa. Seinä-WC:n kotelo, sekä ylös menevien putkien kotelo on laatoitettu luonnonkivimosaikilla. Posliiniallas on hankittu rakennusmessuilta, peili Ikeasta ja seinävalot Kvikistä. Halusin samanlaiset valot yläkerran kylppäriin, mutta niiden johdot eivät riittäneet virtalähteeseen, eikä valaisimiin voinut vaihtaa johtoja, joten joudimme hankkimaan toiset valaisimet yläkertaan :/Olkkarin TV_seinälle upotettiin Ikean keittiökaappi (kippimekanismi, huurrelasiovi) seinään. Seinä on kantava seinä ja sen takia n. 25 cm paksu, joten kaappi upotettiin niin pitkälle kun se meni. Seinäkaiuttimien piuhojen päät tulevat kaapiin, ja TV:n takana menee muovinen leveähkö putki, josta TV:n piuhat menee kaappiin. Kaapissa on DVD-soitin ja viritinvahvistin ja säilytystilaa. Täysin piuhaton kokonaisuus ei vielä ole; etukaiuttimet täytyy vielä kiinnittää seinälle TV:n reunoihin ja subbarin (valkoinen "laatikko" senkin alla) piuhat täytyisi jotenkin järkevästi saada paikoilleen. Korkeakiiltoinen senkki/kapea työpöytä löytyi myös Ikeasta. Halusimme paikan vähintään läppärille olkkariin, koska käytämme nettiä lähes kaikkeen. En kuitenkaan halunnut, että se on liian massiivinen osa olohuonetta, enkä missään nimessä voinut kuvitella perinteistä työpöytää olohuoneeseen. Näin kuitenkin sain käytännöllisen paikan ympäristöönsä istuvalle valkoiselle macbookilleni :). Ompelin vanhaan rahiin uuden päällisen ja se sai paikan olkkarissa lisäistuimena, ja rakensin valkoisen leveän jakkaran senkin alle, mutta jonain päivänä siinä on toivottavasti Arne Jacobsen seiska-tuoli jai Eamesin DSW-tuoli :)Saunan ja kylppärin värit eivät jostain syystä näissä kuvissa pääse oikeuksiinsa. Saunassa on lämpökäsiteldyt magnoliapaneelit, ja lauteet ovat leveää lämpökäsiteltyä radiatamäntyä. Kiuas on 9 kw Kajo kiuas. Kylppärissä ja saunassa on tähtitaivaat (kuituvalot) katossa jotka yhdistyvät yhdeksi tähtitaivaaksi lasiseinän läpi. Saunan ylälauteisiin on myös upotettu kuituvaloja, ja kiukaan integrointipannan tuntumassa on kuituvalot jotka valaisevat ylöspäin kohti kiuasta. Elämäni parhaat löylyt olen saanut tässä saunassa :)Unidrain näyttää lopulta (pitkien taisteluiden jälkeen tältä). Olen tyytyväinen lopputulokseen, mutta en tiedä valitsisinko sen uudelleen jos nyt saisin valita. Ehkä helpompi tapa saavuttaa "ehjä" lattiapinta suihkujen kohdalla on laittaa perinteinen viemäri ja kaadot, ja sen päälle lämpökäsitelty puuritelikkö joka kattaa koko suihkualueen. Unidrainin ansiosta saimme kuitenkin lattian suurista 30 x 60 cm betonia muistuttavista laatoista. Kummallakin puolella unidrania (tummilla seinillä) on Hafan neliskulmaiset sadesuihkut.Vaikka rakentaminen vei lähes kaiken ajan runsaan vuoden ajan, onnistuimme jotenkin löytämään aikaa muullekkin aina välillä :)

(16.7.2011 Kuva: Jenni Häyrinen)

3 kommenttia:

 1. Hei Jenni,

  Talonne näyttää upealta! Olemme tyttöystäväni kanssa miettineet samaa Kastellin mallia. Mietimme kuitenkin vielä miltä näyttää olohuoneesta katsottuna keittiöön päin ja kuinka avara keittiö on. Olisiko mitenkään mahdollista saada kuvia vielä olohuoneesta ja keittiöstä? :) Oletteko muuten laskeneet projektinne lopullisen hinnan?

  VastaaPoista
 2. Hei! En ole Jenni, vaan Johanna, Jenni oli hääkuvaajamme, jonka vuoksi mainitsin hänen nimen hääkuvamme yhteydessä :) Voin ottaa pari lisäkuvaa ja laittaa ne tänne. Keittiön avaruus riippuu miten kalusteet sinne sijoittaa. Itse muutimme terassin puolen ikkunan ja oven ikkunan kokoa suuremmaksi, joka mielestäni avarsi tilaa. Toisaalta meillä on saareke keskellä keittiötä, joka vie tilaa mutta on kiva lisä ja mahdollista ruoanlaiton kasvot olohuonetta päin.

  -Johanna

  VastaaPoista
 3. Moikka,
  Kiva kiipeilyseinä teillä lastenhuoneessa. Sopisiko kysyä, mistä olette saaneet nuo kiipeilyotteet? Millainen seinarakenne pitää olla, että kestää? Oliko tyyris tehdä?

  Catti

  VastaaPoista